Trends in stad en regio (deel 1)

Trendwatching is hot… En daar is op zich niets mis mee. Het is belangrijk om rondom ons heen te blijven kijken en mee te bewegen met de ontwikkelingen. Aan de andere kant is het soms ook nodig vast te houden aan wat goed is en niet alles op de schop te willen nemen omdat het “mode” is om te willen vernieuwen of veranderen…

Demografische trends…

Wat we binnen de locatie- en gebiedsontwikkeling met name zien gebeuren is een aanzienlijke vergijzing van de bevolking. Daarnaast wordt de bevolking etnisch meer divers. Migranten vestigen zich niet meer alleen in de grote steden, maar ook daarbuiten groeit de vraag naar meer diversiteit in woonvormen. Je leest het inmiddels in verschillende artikelen en zelfs raadsinformatie van de grotere steden.

Gemeenten zoeken naarstig naar nieuwe oplossingen om aan te sluiten bij de nieuwe vraag. Trendwatcher gluren door hun verrekijkers op zoek naar de ontwikkelingen op langere termijn. Maar nu al staat de consument te wachten op het nieuwe en juiste aanbod…

Ik denk dat het goed is om nu niet massaal ‘nieuw’ aanbod te gaan realiseren als antwoord op de ‘nieuwe’ vraag. Een andere belangrijke trend is ten slotte duurzaamheid. En daartoe behoort ook het blijven onderzoeken in hoeverre wij met de juiste aanpassingen en investeringen, de beschikbare voorraad kunnen transformeren tot nieuw aanbod. Leegstaand vastgoed, verouderd vastgoed, et cetera. Er is ook een ander antwoord dan ‘sloop – nieuwbouw’. Maar soms is ‘sloop – nieuwbouw’ wél duurzamer dan het maar blijven aanpassen en investeren in een slechte basis. Maar vaak kan er meer dan we denken.

Sowieso denk ik dat wij, vanuit locatie- en Gebiedsontwikkeling, in antwoord op trends niet meteen moeten gaan “sturen” op oplossingen. Waar wij al snel geneigd zijn te willen bepalen welk programma of welke oplossingen gerealiseerd moet worden, moeten wij wellicht meer de voorwaarden creëren binnen gebiedsontwikkeling, om het programma zichzelf te kunnen laten ontwikkelen en daarmee zichzelf aan te laten sluiten bij nieuwe trends. Flexibiliteit in de planologische kaders kan hierbij helpen. Gelukkig is dat ook een trend die flexibiliteit mogelijk maakt voor de toekomst… Waar we wel op moeten sturen is duurzaamheid! Sociaal, economisch, ecologisch én technisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *